2030: en AI-workshop om framtiden

Året är 2030, under det senaste decenniet har en våg av artificiell intelligens och
automatisering svept över världen och i grunden förändrat arbetsmarknaden. Följ med
på en samling individers olika utvecklingsresor genom ett digitaliserat landskap.

För några år sedan skrev jag en sammanfattning av olika rapporter om hur AI kommer att förändra vår yrkesvardag. Sedan dess har mycket hänt, där det stora genombrottet naturligtvis har varit ChatGPT, stora språkmodeller och generativ AI. Idag är det än mer påtagligt att vi just nu genomgår ett enormt teknologiskt skifte som kommer att förändra allt.

E bild på omslaget på materialet för framtidsworkshopen - 2030: Arbetsmarknadens omvandling under det senaste decenniet

2030 är en framtidsworkshop skapad för att förflytta förståelsen för vad AI kan innebära för oss som individer och för arbetsmarknaden som helhet. Många verksamheter likt den jag själv befinner mig i till vardags har ett förståelsegap att överbrygga för att kunna anpassa sig till de nya förhållanden som AI innebär för våra jobb och yrken. Workshopen har hämtat från metoder som scenarioplanering och spekulativ design för att bidra till en ny förståelse som ett första steg på den stora förändringsresa vi har framför oss.

En bild på Maria Kallio, tidigare banktjänsteman, med en kort beskrivande text.

En av de personer som vi möter i workshopen är Maria Kallio. Tidigare arbetade hon i banksektorn men har under AI-vågen sadlat om.

I workshopen får vi år 2030 träffa olika personer som det senaste decenniet tvingats anpassa sig till nya förutsättningar på arbetsmarknaden. Några har fortbildat sig, utvecklats vidare och lyckats hitta nya positioner på den nya arbetsmarknaden. Andra kämpar fortfarande för att finna meningsfullhet och en ny plats i en automatiserad värld där gamla kunskaper inte längre värderas. Alla har påverkats av den stora förändring som AI medfört med nya krav på livslångt lärande, förväntningar på flexibilitet och förändrade spelregler för utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden.

En bild på Elias Nkosi, datatvättarbetare, med en kort beskrivande text.

Vi möter även Elias Nkosi som har egen erfarenhet av de mindre vackra sidorna av hur AI använder personlig information och olika datakällor i en ständig jakt att förbättra algoritmerna.

Syfte med framtidsworkshopen

  • Skapa gemensamma bilder över en möjlig framtida arbetsmarknad präglad av AI och digital automatisering.
  • Förflytta förståelse för vad vi kan och bör göra, genom att resonera kring förhållningssätt, förutsättningar och behov på en förändrad arbetsmarknad. 
  • Stimulera förberedelse, planering och handling – livslångt lärande för individ och organisation.

Tillvägagångssätt

  1. Introduktion och incheck.
  2. Utmana artikeln (skickas ut till deltagarna några dagar i före workshopen).
  3. Utveckla historien och personerna (med hjälp av personbeskrivningar och intervjuer).
  4. Upplev personernas berättelse (via skapade dialoger).
  5. Gemensam reflektion och utcheck.

En bild på Johan Larsson, utbildningskonsult, med en kort beskrivande text.

Johan Larsson har ägnat sin karriär åt utbildning och fortbildning. Han ser det livslånga lärandet som en balansakt mellan möjlighet att utvecklas och ett ständigt tvång att hela tiden lära nytt.

Workshopen genomfördes nyligen tillsammans med medarbetare på min enhet som trots sin tonvikt på systemfrågor och verksamhetsutveckling har mycket kvar att förstå kring vilka effekter AI kan medföra. Före workshopen hade vi även en föreläsning om hur stora språkmodeller kan användas i olika sammanhang.

Kombinationen av det konkreta och det spekulativa kan förhoppningsvis bidra till en utökad förståelse och bättre handlingsförmåga inför den kommande utvecklingen. Arbetet kommer att fortgå kring att öka kunskapen och användningen av AI för att hitta nya sätt att skapa värde.

Material

Allt material är fritt att använda, men skicka gärna en hälsning till martin@growskills.se eller i sociala medier. Självklart är även större delen av det här materialet skapat av AI :).

Martin Claesson

Martin är en förändringsentusiast som försöker göra kompetensutveckling till något som innebär verklig skillnad. Till vardags flerfaldig förälder och mångårig chef i kommunal verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *